Biciklizam

Biciklizam

Podravina se nalazi u sjevernozapadnom dijelu Hrvatske i svojom raznolikošću oduševljava ljubitelje biciklizma, kako one zaljubljene u cestovni, tako i one u brdski biciklizam. Ovaj kraj omeđen je s jedne strane planinama Kalnikom i Bilogorom, a s druge strane ravnicom toka rijeke Drave.
Gradske biciklističke staze povezane s prigradskim naseljima mogu vas odvesti puno dalje i zadržati na cesti po cijeli dan. Popularni pravci među biciklistima su prema susjednoj Mađarskoj, te gradovima Virovitici i Varaždinu.
Guste šume s tisućama malenih šumskih i šljunčanih puteva otvaraju mogućnost za otkrivanje ljepota raznolikih aktivnosti kao što su brdski biciklizam, cross-country i trekking disciplina.
Vozeći se Bilodravskom rutom možete uživati u brdskim bilogorskim turama ili pak ravničarskim turama uz čarobnu rijeku Dravu.

 

Zbog izuzetno povoljne i umjerene klime biciklisti mogu uživati u vožnji tijekom cijele godine. Ovisno o godišnjem dobu, a zbog razlike u boji lišća i krošnji, svaka staza izgleda drugačije, zbog toga je poseban osjećaj svaki put kada uronite u šumu, otkrivati neke nove staze.
Osim mnoštva biciklističkih staza i puteva, ovaj kraj je poznat po bogatom kulturno povijesnom nasljeđu, te svjetski poznatim slikarima naivne umjetnosti. Ako krenete biciklom poznatom Drava rutom ili kojom drugom cestovnom rutom, uživat ćete u bogatstvu galerija u Hlebinama, Molvama, Batinskoj ili Goli.
Svakako se provozajte dobro označenom đurđevačkom vinskom cestom s novoizgrađenim vidkovcem s kojeg se pruža predivan panoramski pogled na Podravinu, a kušanje podravskih vina i domaćih specijaliteta upotpuni će vaš doživljaj upoznavanja Podravine na biciklu.


Dođite sa svojim biciklom i uživajte u vožnji!

 

POSEBNO PREPORUČAMO:


DVORAC PEJAČEVIĆ


Dvorac Pejačević nalazi se u središtu Virovitice i predstavlja turistički biser ovoga kraja.
Jedan je od niza slavonskih dvoraca znamenite plemićke obitelji Pejačević, koja je upravo po ovom svom vlastelinstvu dobila plemićki naslov “Pejačevići Virovitički”. On je bio sjedište virovitičke gospoštije, pa su njegovi gospodari ujedno bili vlasnici čitavog virovitičkog područja. Dvorac Pejačević sagrađen je na mjestu porušene srednjovjekovne tvrđave, a podignuo ga je grof Antun Pejačević. Gradnja dvorca je trajala četiri godine (1800. – 1804.). Odlikuje se barokno – klasicističkim stilskim karakteristikama, a okružen je skladnim parkom. Virovitička općina 1930. godine za svoje potrebe kupuje dvorac s parkom koji i danas dominira središtem grada, a od 1953. godine u dvorcu se nalazi i Gradski muzej.

 

LUDBREG


Ludbreg je grad koji se smjestio na sjeverozapadu Hrvatske.
Na trgu Svetog Trojstva nalaze se “krugovi zemaljski” koji pokazuju da je u Ludbregu središte svijeta: Centrum Mundi. Odmah uz krugove nalazi se jedinstvena fontana koja združuje zemlju, vatru, zrak i vodu Ludbrežani im kao vrsni vinogradari i potomci Ludberge, pridružuju peti element – iskričavo ludbreško vino.
U Ludbregu ćete pronaći zanimljiv Izvor termalne vode. To je napuštena naftna bušotina iz 1880. godine. Umjesto nafte pronađena je slankasta voda s primjesom nafte i plina koja je zapaljiva, a po pričanju mještana ima i ljekovita svojstva. Izvirući prirodnim potiskom, temperatura vode je 31° C, a izdašnost 12 litara u minuti.


KRIŽNICA


Križnica je zaštićeni prirodni krajolik koji se nalazi između hrvatsko-mađarske granice i rijeke Drave, na području općine Pitomača. Ovdje Drava čini meandre na malom prostoru, u velikim zavojima kakvih nema od Austrije do ušća u Dunav. Na ovaj izolirani prostor, prelazi se skelom preko Drave, ili visećim pješačkim mostom. Stari tok rijeke Drave i vode stajaćice su staništa za mnoge vrste riba. Križnica je bogata ugroženim i zaštićenim vrstama ptica: divlja patka, riječni galeb, crna liska, šljuka bena, orao štekavac, crna roda, stepski sokol…
Od 2008. godine Križnica se nalazi u obuhvatu regionalnog parka “Područje rijeke Mure i Drave” (preventivna zaštita).